Piemonte


Tussen Turijn en Genua licht de streek Piemonte. Letterlijk betekent dit: aan de voet van de berg. Hoewel de Alpen 150 km noordelijker liggen kun je, op heldere dagen als de föhn waait, het gevoel hebben of je letterlijk aan de voet van de Alpen staat. Piemonte is een landelijke, heuvelachtige streek met enkele stadjes (Alba, Asti) maar vooral prachtige schilderachtige dorpen die vaak boven op de heuveltoppen liggen. De academie voor Slow Food is gevestigd in het hart van Piemonte.


Piemonte is beroemd om de wijnen van de Nebbiolo-druif. De Nebbiolo is een blauwe druivensoort, waarmee rode wijn wordt gemaakt. Hij komt oorspronkelijk uit Italië en wordt gebruikt voor de bekende Piemontese wijnen Barolo en Barbaresco. Ook Barbera is een bekende druivensoort die warme, fruitige rode wijnen geeft. Dolcetto met zijn fris fruitige karakter komt vrijwel alleen hier voor. Wit is in de minderheid. De druif Arneis is inheems en geeft een wat bloemige witte wijn.

Druiven op een rijtje

Barolo
Barolo is een dorpje ten westen van Alba. Wijnen uit dit dorp en de streek daaromheen mogen zich, wanneer ze van uitsluitend Nebbiolo druiven zijn gemaakt Barolo noemen. De Nebbiolo is een klein rood druifje met een dikke schil. De Nebbiolo wordt laat geoogst, soms pas in november. Omdat de schil zo dik is geeft de wijn veel tanines af, waardoor Barolo wijnen altijd een flinke periode op hout moeten rijpen. Dan nog zijn het wijnen die het vooral goed doen aan tafel bij een mooi stuk vlees met een rijke saus. Barolo staat erom bekent dat hij lang moet rijpen voordat hij kan worden gedronken maar tegenwoordig hoeft dat niet meer. Nu kan Barolo al vanaf 5 jaar na de oogst zeer drinkbaar zijn. Dit hangt erg af van de procudent dus als je geen risico wil lopen kun je beter tot 10 jaar (en meer!) na het oogstjaar wachten voordat je Barolo drinkt

Barbaresco
Een Barbaresco lijkt veel op een Barolo. De wijnen komen rondom het dorp Barbaresco, ten oosten van van Alba. De druivensoort is ook hier Nebbiolo, de techniek van bereiden vrijwel gelijk aan Barolo. Maar door de andere bodemsamenstelling is de wijn wat lichter en eleganter. Daardoor kunnen Barbarescos net wat eerder worden gedronken maar ook dit is een wijn voor bij de maaltijd die uitstekend kan ouderen.

Barbera
De druivensoort Barbera geeft zijn naam aan de wijn Barbera dÁlba, inderdaad uit het gebied rondom Alba. Barbera’s zijn veel toegankelijker wijnen dan Barolo en Barbaresco. Minder aards en met meer direct fruit en zachtheid. Rondom Alba zijn er tientallen lekker barbera s maken, wijnen die 3 jaar na oogstdatum op hun best zijn. De meesten krijgen een weinig houtrijping.

Dolcetto
De Dolcetto is het eenvoudige neeftje van de familie. Directe wijnen met veel fruit, een behoorlijke zuurgraad en onmiskenbaar een bitterje in de afdronk. Heerlijke directe wijn voor alledag. Dolcetto’s zijn nooit heel duur en kunnen direct (na 1 jaar) worden gedronken.

RoeroArneis
De witte Roero Arneis is een inheemse soort in Piemonte. Het geeft frisse witte wijnen die veel kruiden en bloemen in de neus bevatten. Ze hoeven niet te rijpen. Een mooie wijn in de zomer.