Steiermark


Het bergachtige wijngebied Steiermark ligt in het zuiden van Oostenrijk, grenzend aan Slovenië. De wijngaarden liggen op een vrij grote hoogte en Steiermark is het enige wijngebied in Oostenrijk waar het landklimaat niet dominant is.


De karige, stenige en soms vulkanische gronden maakt ze bijzonder mineraal. Er worden vooral witte wijnen gemaakt, zoals Sauvignon Blanc, Traminer, Morillon, Weissburgunder en Grauer Burgunder. In Weststeiermark, een subregio van Steiermark wordt bovendien een bijzondere, droge rosé gemaakt van de druivensoort Blauer Wildbacher. Maar ook de rode wijnen uit Steiermark zijn interessant. Echte Oostenrijkse rode druivenrassen zijn Zweigelt, Blaufrankisch en St. Laurent.

Druiven op een rijtje

Sauvignon Blanc
De druif die bekend is van witte Bordeaux (Graves, Pessac), Loire (Sancerre, Pouilly Fume) de nieuwe wereld (Nieuw Zeeland is erg goed!). Altijd een frisse witte wijn, met veel jong groen in de neus: vers gemaaid gras en voorjaarsbloemen. In Steirmark minder zurig dan Loire maar ook niet zo vol en geurig als Nieuw Zeeland. Zit er precies tussenin. Altijd elegant en verfijnd. Gemaakt als Steirischer Klasik: fris geplukt , snelle gisting en uitsluitend uitgebouwd op staaltank met lage temperaturen. Maar soms ook uitgebouwd op grote houten vaten of zelfs op kleine nieuwe vaten (Barique). Dan worden het volle wijnen (richting bordeaux) zonder hun elegantie te verliezen

Morillon (Chardonay)
De Chardonay komt overal ter wereld wel voor. Populaire druif die op alle mogelijke manieren in de fles komt. Geen Chardonay zo fijn als die uit Steiermark! De klasieke linie is slechts met moeite te herkennen als Chardonay, niet vet: eerder notig: hazelnoot, hooi. Ook de op hout uitgebouwde soorten blijven subtiel en zijn nooit mollig of dik.

Sämling 88 (Scheurebe)
Deze kruising van Riesling en een wilde druif dateert van 1916. Ontdekt door Dr Scheu. Komt in Duitsland veel voor als desertwijn. In Steiermark echter staat hij bekend als “de kleine Sauvignon”. Een zeer geurige (zwarte bes, kruisbes) aperitiefwijn die ondanks zijn lichte consistentie toch vrij goed kan ouderen. Wordt uitsluitend op staal gemaakt. Heel fris en licht in alcohol.

Zweigelt (rood)
In heel Oostenrijk is Zweigelt de belangrijkste rode druivensoort. Ook in Steiermark is de Zweigelt de belangrijkste rode druivensoort. Op staal uitgebouwd geeft de wijn een licht rode kleur met kersensmaak en een korte afdronk. Koel geschonken een leuk glas. Veel interessanter zijn de wijnen van speciale wijnbergen die in nieuw hout worden uitgebouwd. Na 2 jaar zijn ook deze rode wijnen elegant en heel soepel. Nooit zwaar en vol maar een genot om te drinken met weinig tanines.

Blauer Wildbacher (rood)
Eigenlijk is de Wildbacher vooral aangeplant in West Steiermark om er rose van te maken. De Schilcher is een licht roze rose met een heel hoge zuurgraad. Niet de smaak van West Europeanen. In toenemende mate maakt men van deze (bijna zwarte) druifjes met dikke schil karaktervolle rode wijnen. Altijd met houtrijping om de wijnen zachter en ronder te maken.


 
 
Levermaand: september

Onze producenten