Breisgau (D), Franz Xaver

Op de flanken van het Zwarte Woud in Zuid Duitsland produceert met groenten en fruit.

Appels, peren, kersen, blauwe bessen, mirabellen maar ook druiven.
Beroemd in de streek is het “Schwärzwelder Kirsch” destillaat. Maar er is ook serieuze wijnbouw op de flanken van de bergen. Door de relatief hoge ligging zijn de wijnen uit deze provincie fijn van structuur met veel elegantie en fruit.


Leverancier
In Bucholtz, aan de voet van de Kandel, één van de hoogste bergen in het Zwarte Woud zit het bedrijf Franz-Xaver. Een fruitbedrijf die enkele jaren geleden gestart is met het zelfstandig verbouwen van wijnen. De 2 zonen zitten nog op school en daarom is een keldermeester aangetrokken die de wijnen maakt. Daniel Hank(foto) Midden 20 nog, maar talent voor verfijnde wijnbouw. De oogsten zijn nog klein maar 2 jaar geleden kregen de wijnen wat meer bekendheid in de Duitste wijnbladen. De wijn gaat hier nog beter worden.

Druivensoorten in Breisgau
Vooral witte druivensoorten en voor rood natuurlijk de Spätburgunder

 
 
Ons assortiment
Al een aantal jaren leveren wij van Franz Xaver het “zomerwijnpakket” een mix van hun 3 beste wijnen van het huis, geschikt om deze of volgende zomer te drinken voor een scherpe prijs: 42 euro per doos van 6 flessen.

Zomerpakket:
2 fl Rivaner 2013
Stuivende witte wijn, licht van kleur en smaak maar met een heerlijk aroma van gemaaid gras, groene appel, paprika. Aperitief wijn.

2fl Weisburgunder Extra 2013
Extra staat hier voor extra droog. Vrijwel geen restsuikers geeft de wijn een behoorlijke mineraliteit. Mooie bitters en zuren, heel fris. Groene gummiberen in de smaak.

2fl Grauburgunder Spatlese 2013
Een vollere complexe wijn, beetje vettig en rond. Duidelijk peer in geur en smaak. Het is een spatlese en kan dus nog wel even liggen alhoewel ook nu al prima te drinken