Kaiserstuhl


Al eeuwen worden er druiven verbouwd in Kaiserstuhl,een microgebied aan de Duitse zijde van de Rijn ter hoogte van Freiburg. Het ligt ingeklemd tussen de Franse Vogezen in het westen en het Duitse Zwarte Woud in het oosten en heeft een subtropisch klimaat. Kaiserstuhl en Tuniberg zijn twee (dode) vulkanen waardoor er een specifieke bodemsamenstelling is ontstaan waarop druivenstokken uitstekend gedijen. Vanwege die unieke bodemsamenstelling en de gunstige ligging van de hellingen legt men zich hier van oudsher toe op droge, aromatische wijnen. Vrijwel ieder dorp heeft een eigen, goed geleide coöperatie die kwalitatief uitstekende wijnen maken. De beste wijnen komen van zelfstandige wijnbedrijven.


Door de bijzondere bodemsamenstelling zijn met name de Burgunders van uitstekende kwaliteit: Rode Spätburgunder (Pinot Noir), witte Weisburgunder (Pinot Blanc) en Grauburgunder (Pinot Gris). De wijnen hebben een uitgesproken karakter en zijn daarom niet gemakkelijk met andere wijnen te vergelijken. Kaiserstuhl ligt geografisch op dezelfde hoogte als Chablis en de Elzas ligt letterlijk op een steenworp afstand. Grauburgunder geeft vaak een zeer complexe wijn, Weisburgunder is wat aardser en van de Spätburgunder is die uit Kaiserstuhl wellicht de mooiste uit heel Duitsland.

 
 
Levermaanden: mei en september

Onze producenten