Burgenland, Oostenrijk

Onder Wenen, in het uiterste oosten van Oostenrijk, langs de Hongaarse grens ligt Burgenland.

We zijn hier echt in Midden-Europa. Een klimaat van warme zomers en koude winters.
Burgenland is licht heuvelachtig. Men verbouwt overal groenten en fruit en op de flanken van de heuvels: druiven voor het maken van wijn.

In Burgenland voert rood de boventoon. Zweigelt, Sankt Laurent maar bovenal Blaufränkisch.
De laatste soort is een inheemse druivensoort, ontstaan in het plaatsje Lemberg. In Duitsland staat de druif dan ook bekend onder de naam Lemberger. In Oostenrijk als Blaufränkisch: Het leger van Napoleon, eind 19 eeuw actief in die contreien, was dol op wijn. Zij kochten de wijnen daar ter plaatse met het blauwe geld van het Franse leger: Blaufränkisch.

Smaak van de Blaufränkisch:
Het zijn fruitige, zachte en volle wijnen met nauwelijks tannine. Bessen, bramen en kersen.Maar ook kruidig, floraal soms. In de jeugd volpaars, later dieprood. De meeste hebben wat houtrijping nodig maar zijn echter geen bewaarwijnen. Zelfs de beste zijn drinkbaar na 2 jaar en niet langer dan 6 jaar houdbaar.
Het zijn heerlijke wijnen om gewoon s’ avonds te drinken maar combineren ook uitstekend met vleesgerechten. Drinken op 18C.

Weingut Baurer-Pöltl website Bauer-Pöltl
-100% biologisch- In Horritschon, op de grens met Hongarije staat het familiewijnbedrijf Bauer-Poltl.
De 3e generatie staat aan het roer. Daniel Bauer-Pöltl is academisch opgeleid en ook zijn vrouw Kathrin Lang is een academica: zij in de microbiologie.
Samen hebben ze er voor gezorgd dat het bedrijf 100 % biologisch werkt. Sinds 2011 hebben ze ook daadwerkelijk alle keurmerken. En die zijn streng in Oostenrijk!
15 Hectare groot is het wijngoed, vrijwel uitsluitend rode druiven. Blaufränkisch is hun vlaggenschip: 80 % van de aanplant.
 
 
Assortiment
Blaufränkisch Classic 2012
Typische Burgenland Blaufränkisch: paars, fruitig, jong. Bessen, kersen. Enkele maanden gerijpt op grote houtvaten. Direct drinkbare wijn. Maar ook te bewaren tot 2016
Per doos 45 euro

Blaufrankisch Hochäcker 2012 FINALEWIJN WIJNCONCOURS PERSWIJN!
Soortentypische wijn van zware leembodem. De wijn is diepdonker van kleur, zacht met florale tonen. Kruidig met een warme aanzet. Past mooi bij ree of wild zwijn. 14 maanden houtrijping op gebruikte barique.
Op dronk : nu- 2018
Per doos 55 euro

Blaufrankisch Von Lehm 2010
Van de beste percelen Blaufrankisch, gerijpt op nieuwe franse barique. Zachte wijn met veel fruit (bramen!), structuur en elegantie. Prachtig in balans. Kan gedronken worden tot 2020
Per doos 85 euro

Christiania 2011 UIVERKOCHT 2012 KOMT SEPTEMBER 2014 OP DE FLES
De bordeaux van Burgenland: 50% cabernet sauvignon/50%merlot. Een cultwijn met de kracht en diepgang van een grote Bordeaux. 20 maanden nieuwe Barique, Op dronk 2014-2020 Enkele dozen beschikbaar. Per fles 25 euro.

Introductieaanbod :
Assortiment 6 flessen: 60 Euro
2 Clasic
2 Hochäcker
2 Reserve